Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Περιήγηση στην ιστορική Μονή Αρκαδίου και στο Σπήλαιο Μελιδονίου.

   Tην Τρίτη 8 Μαϊου η έκτη τάξη( Στ 1 και Στ 2 ) του σχολείου μας επισκέφτηκε την ιστορική Μονή Αρκαδίου ,ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κρήτης που ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αι. και έχει καθιερωθεί ως σύμβολο αυτοθυσίας και ηρωισμού  κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866 .Το Ολοκαύτωμα έχει γίνει ορόσημο στη Ελληνική και παγκόσμια ιστορία αλλάζοντας  τη ροή και την τύχη της νήσου Κρήτης!

Η πρόσοψη του κεντρικού ναού του μοναστηριού ,κτίσμα του 1587μ.Χ. ,αναγεννησιακού ρυθμού.

Το ηγουμενείο καταστράφηκε στην επανάσταση του 1866 και ανεγέρθηκε το 1905 .Χώρος συνάθροισης και φιλοξενίας.
Η ιστορική τράπεζα χώρος που άλλοτε σιτίζονταν οι μοναχοί έγινε χώρος μαρτυρίου το 1866  μετά από τη σφαγή 36 παλικαριών από τους  Τούρκους.




Το δέντρο με τη σφαίρα στο κέντρο( στο σημείο του βέλους) ,τραυματισμένο από τα τούρκικα βόλια, υπέργηρο δείχνει προς την εκκλησία.










Η πυριτιδαποθήκη,ο χώρος στον οποίο έλαβε χώρα το Ολοκαύτωμα στις 9 Νοεμβρίου 1866.



 Συνεχίσαμε την εκπαιδευτική μας εκδρομή στο Σπήλαιο του Μελιδονίου που βρίσκεται στο Μελιδόνι Ρεθύμνου ,ένα σπήλαιο στο οποίο τον Οκτώβρη του 1823 βρήκαν καταφύγιο 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές για να αποφύγουν τον τουρκικό ζυγό ,ενώ το Γενάρη του 1824 άφησαν την τελευταία τους πνοή από φωτιά που προκάλεσε το θάνατο τους .




Στην είσοδο του σπηλαίου.

Κατεβαίνοντας προς το σπήλαιο.


                                                
                                                                             


Μέσα στο σπήλαιο.(σταλακτίτες,σταλαγμίτες και κολώνες) 



Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων | Powered by Blogger Ανάπτυξη/Διαχείριση: Νικόλαος Δόβρος & Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com